Een uitzendbureau heeft als voornaamste taak om een werkgever in contact te brengen met een geschikte toekomstige medewerker. De werkgever geeft een aantal eisen en karakteristieke waardes aan, en het is vervolgens aan het uitzendbureau om een dekseltje voor dit potje te vinden. Kleinere bedrijven hebben vaak geen eigen recruiting afdeling en besteden dit dus uit aan het uitzendbureau. Klinkt wel prima toch, en dat is ook zo, maar je moet niet vergeten dat er z’n voor, maar ook z’n nadelen aan zitten. Hier een kort overzicht.
Hoe werkt het
Als jij dus op zoek bent naar werk, en je besluit dat via een uitzendbureau te doen, moet jij je daar dus in schrijven. Ik heb dat een aantal jaar geleden ook gedaan, maar dat ging anders dan ik had verwacht. Vol goede moed stapte ik het uitzendbureau binnen en vroeg ik of ik mij kon inschrijven. De vrouw achter de balie lachte naar me en zei dat ik dat wel kon doen, ik mocht even van hun computer gebruik makenā¦ Het was dus niet de typische gang van zaken, ik kon mij beter online inschrijven. Enfin, je moet je dus inschrijven bij een lokaal uitzendbureau, bijvoorbeeld door te googlen opĀ uitzendbureau Amsterdam. Zij profileren jou vervolgens en proberen een goede match voor je te vinden. Hebben ze iets gevonden, dan nemen ze zo snel mogelijk contact met je op.
Voordelen voor de werknemer
Een uitzendbureau is continu in contact met verschillende bedrijven op de banenmarkt, en heeft een haarfijn idee van wat er allemaal beschikbaar is. Je kunt natuurlijk als een havik elke dag vijf verschillende banensites in de gaten houden, maar dat is behoorlijk tijdrovend. Ook zijn ze bij uitstek geschikt om op project basis te werken. Er zijn bijna altijd verschillende eenmalige klussen in de aanbieding. Vind je het dus fijn om steeds gevarieerd werk te hebben en niet de hele dag op zoek te zijn naar die klussen, dan is een uitzendbureau the uitkomst.
Voordelen voor de werkgever
Uiteraard is hetzelfde waar voor een werkgever. Als een bedrijf veel op project basis personeel nodig heeft, dan scheelt het een hoop tijd om een uitzendbureau in te schakelen. Ook zit de werkgever met minder administratief werk, en zijn de contracten minder bindend.
Hoe vergroot jij jouw kans?
Ook als je werk wilt zoeken via een uitzendbureau kun je je kansen toch verfroten.
- Ā Wanneer je een interessante vacature ziet waar je niet voldoende gediplomeerd voor bent, neem contact op en vraag na of het een harde eis is. Dit is niet altijd het geval, soms kun je ook compenseren met andere vaardigheden.
- Hou je cv altijd up-to-date. Werk het bij met klusjes, cursussen, masterclasses etc.
- Schrijf je bij meer dan Ć©Ć©n uitzendbureau in
- Neem ook contact op als je een tijdje niets hoort van het uitzendbureau. Neem bijvoorbeeld elke week kort even contact op. Dit laat een indruk achter van gemotiveerd karakter, en de kans is groter dat jouw naam te binnen schiet bij het personeel van het uitzendbureau.
Succes met de banenjacht!